Kredittkort og gjeld

Kredittkort og gjeld

Kredittkort er blitt veldig populært i Norge. Det finnes faktisk hele 332 forskjellige kredittkort å velge mellom. Dette gjør at mange går rundt med både ett eller flere kort uten å bruke dem. Før var dette ikke noe problem, men nå er det innført nye regler. Som du vil se under, kan det å ha flere kredittkort nå faktisk påvirke økonomien din direkte – uten at du bruker kortene.

Lett å få kredittkort

Et kredittkort er enkelt sagt et betalingskort hvor du låner penger hver gang du bruker kortet.

 • Kredittkort er helt gratis
 • Søknaden kan gjøres digitalt, og signeres med elektronisk BankID
 • Du kan søkes om flere kort
 • Du må være norsk statsborger, og ha bodd i Norge i minimum tre år.
 • Er du myndig kan du søke om kort. (Noen krever dog høyere alder enn 18)
 • Du må ikke ha inkassosaker eller betalingsanmerkninger
 • Enkelte kort kan ha krav til inntekt

I tillegg til kortene du søker om, er det mange som tilbyr deg kort ved ulike kjøp. Her finner du kort med bonussystemer og andre som er knyttet opp mot medlemskap.

Gjeldsregister

Før kostet det deg ikke noe å ha flere kredittkort hvis du ikke brukte dem, eller var flink til å betale kjøpene dine i tide. Slik er det ikke lenger.

Norge innførte i juli 2019 et gjeldsregister. I dette registre er all lån og også usikrede gjeld registrert. Det mange ikke er klar over, er at et kredittkort faktisk blir sett på som et usikret lån.

Kredittgrense

De fleste kredittkort har en grense, og det er denne som bestemmer maksbeløpet du kan låne. Kredittgrensen blir vanligvis avtalt direkte med banken, og er ofte avhengig av hvor god økonomi du har. Denne øverste kredittgrensen blir da ansett som et usikret lån. Dette gjelder selv om du ikke bruker noe på kortet ditt. All ubenyttet kreditt blir nå regnet som en del av gjelden din i gjeldsregistret. Grunnen til at dette ble gjort, er at det skal hjelpe til med å minske forbruksgjelden i Norge. Staten ønsker at du som forbruker skal ha et mer bevisst forhold til hva du har i gjeld og økonomien din for øvrig.

Hvordan dette påvirker økonomien din

La oss ta et enkelt eksempel for å vise hvordan dette kan påvirke økonomien din.

Du sitter med to kredittkort som du tenkte var greit å ha. Hver av disse kortene har en kredittgrense på 50 000 kroner. Det betyr at du er registrert i gjeldsregisteret med et usikret lån på 100 000 kroner, selv om du ikke har brukt noen av kortene en eneste gang.

Dette behøver selvsagt ikke å bety noe, men tenker du på å ta opp et lån vil din totale gjeldsbyrde bli vurdert. Er du for eksempel i ferd med å kjøpe bolig, vil bankene kreve en egenkapital på minimum 15 prosent. Da kan usikrede lån som følge av ett eller flere kredittkort gjøre at du ikke greier å oppfylle kravet til egenkapital da kredittgrensen for disse faktisk blir betraktet som lån i gjeldsregisteret.

Kredittkort har flere fordeler

Har du ikke noen problemer med at du står oppført med en gjeld i gjeldsregisteret har kredittkort flere fordeler.

 • Du har alltid tilgang til penger
 • Det kan fungere som å ha et gratis lån i en viss periode
 • God sikkerhet i forhold til svindel
 • Greit å ha hvis man må forskuttere utgifter i for eksempel jobb
 • Nesten alle kort har reiseforsikring med gratis avbestillingsgebyr
 • Mange kort gir deg bonuser og rabatter.

Kredittkortgjeld er dyrt i forhold til annen gjeld. En årlig rente på 20 prosent er ikke uvanlig. Samtidig tilbyr mange kredittkortselskaper en rentefri periode som gjør at et kredittkort kan være et meget bra alternativ for deg som en ansvarlige forbrukere.