Kredittkort eller forbrukslån?

Kredittkort eller forbrukslån?

Både kredittkort og forbrukslån er alternativer til lån uten sikkerhet. Du kan få innvilget denne type lån uten å stille med egenkapital eller sikkerhet i bolig. Lånene kan også i stor grad benyttes til det samme formålet, men har sine områder hvor de er mer aktuelle.

Hva er kredittkort?

Et kredittkort er et rammelån hvor du har tilgang til kreditten gjennom kredittkort. Fordelene med kreditt er at du kan låne inntil 150 000 kroner. Men du trenger bare betale tilbake det du har brukt. Så har du for eksempel en kredittramme på 20 000 kroner, og har bare brukt 5 000 kroner er det 5 000 kroner du skal betale tilbake.

Andre fordeler med kredittkortet er at du får en rentefri periode i opptil 45 dager. Dette betyr at hvis du kan betale tilbake det lånte beløpet i løpet av seks uker vil du unngå renter. I tillegg kan du få gode rabatter og bonuser når du betaler med kreditt, enten som opptjening av poeng, cashback eller reduksjon på faktura. Hvis du betaler tilbake kreditten før rentene begynner å løpe kan du spare endel.

Med de fleste kredittkort vil du også få inkludert en gratis reise- og avbestillingsforsikring. Hvor mange personer denne dekker vil variere. Enkelte tilbydere dekker hele reisefølget, andre kun eier av kortet. For å aktivere denne forsikringen må du betale minst halvparten av reisen med kortet.

Hva er forbrukslån?

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet som du kan benytte slik du selv ønsker. Du kan låne penger til å betale for oppussing, refinansiere annen gjeld, investere eller betale for en reise eller uforutsette utgifter. Bankene stiller ingen krav til bruk, og lånet innvilges med bakgrunn i din kredittvurdering.

Med forbrukslån kan du låne mellom 5 000 og 600 000 kroner, og nedbetale lånet på maksimalt fem år. Hvis lånet brukes til refinansiering kan du søke om inntil 15 års nedbetalingstid. Med tanke på de høye rentene og gebyrene anbefales det å velge en så kort nedbetalingstid som du kan håndtere.

Hvordan velge mellom kredittkort og forbrukslån?

Viktige ting å tenke over når du skal velge mellom kreditt og forbrukslån er

  • Hva du skal bruke lånet til
  • Hvor lang tid du trenger på nedbetaling

Selv om forbrukslån og kreditt kan brukes på det samme er det enkelte tilfeller hvor det ene er et bedre valg. Siden forbrukslånet skal betales ned i sin helhet, og har en større låneramme, er dette et godt alternativ til oppussing, investering og refinansiering. Forbrukslånet har også lavere rente sammenlignet med kredittkort, men her må du i tillegg betale ekstra termin- og etableringsgebyr.

Kredittkort er på sin side en låneramme du har tilgang til. Kortet kan også brukes som betalingsmiddel på nett og i butikker i inn- og utland. Så skal du reise på ferie, handle hvitevarer eller møbler vil dette kortet være det mest aktuelle valget. I tillegg til å ha reiseforsikring vil du også være beskyttet mot svindel i større grad når du betaler med kreditt. Du kan også søke om kreditt til uforutsette utgifter.