Hva du bør tenke over når du skal skaffe deg kredittkort

Hva du bør tenke over når du skal skaffe deg kredittkort

Ofte kan det lønne seg å bruke kredittkort framfor debetkort, så lenge du betaler kredittkortregningen i tide.

Et kredittkort fungerer som et vanlig betalingskort, men i stedet for å bruke direkte av dine egne penger blir det et kortidslån fra et kredittkortselskap til deg som kortbruker. Tilbakebetalingstiden er relativt kort og de fleste bankene opererer med en rentefri tilbakebetalingstid på rundt 45 dager. Men man kan også bruke kredittkort til å kjøpe varer på avbetaling, hvor man etter avtale med kredittkortselskapet tilbakebetaler beløpet over lengre tid, da vanligvis med renter.

Mange valgmuligheter

Antallet aktører på markedet som tilbyr kredittkort øker stadig og det kan du som kunde dra fordeler av. Ved et enkelt internettsøk får du opp utallige søkeresultater og ulike kredittkortaktører som lar deg sammenligne tilbud. På grunn av stor konkurranse mellom kredittselskapene tilbyr også de fleste ulike former for fordeler når du bruker kortet. Dermed har du mulighet til å sammenligne de ulike kortene og finne fordeler som passer best til ditt forbruk.

Populære fordeler er blant annet inkluderte forsikringer, rabatter på varer eller i utvalgte butikker samt prosentrabatter eller cashback hvor du får tilbakebetalt en liten sum av beløpet når du handler med kortet via enkelte nettsteder.

Nettsiden Smartepenger.no har laget en oversikt over de største kredittkortselskapene og hvilke fordeler som tilbys.

Netthandel med kredittkort

I dagens samfunn har de aller fleste av oss handlet varer, tjenester eller betalt for reiser på internett. Januar 2020 framla Statistisk sentralbyrå en rapport som pekte på en sterk vekst i netthandelen fra 2010 til 2018. Denne viste at nordmenn brukte 128 milliarder kroner på netthandel i 2018. Rundt halvparten av disse summene ble brukt på utenlandske nettsider. Dette er eksempler på at det kan ofte lønne seg både sikkerhetsmessig og økonomisk å bruke kredittkort som betalingsmetode.

Sikkerhet

Når man handler på nett, spesielt dersom man handler via utenlandske nettbutikker, bør man alltid bruke sunn fornuft og sjekke aktørens pålitelighet samt at det tilbys en sikker betalingsløsning.

Dersom varen du har betalt for med kredittkort ikke kommer som avtalt eller ikke tilfredsstiller dine forventninger til kjøpet har du en kjøpsforsikring som gjør at du kan rette det økonomiske tapet til kredittyter som står for tapte utgifter inntil saken er oppklart eller dersom du ikke kommer til en enighet med selger. Dette er en lovmessig beskyttelse som er regulert i Kredittkjøpsloven og kan være en grei sikkerhet å ha om man eksempelvis mottar en defekt vare eller ingen vare i det hele tatt. Det kan også være en ekstra trygghet i å bruke kredittkort dersom man er på ferie i utlandet.

Hvor starter prosessen med å skaffe kredittkort

Det er lurt å starte med å skaffe seg en oversikt over hvilke banker som kan tilby deg kort som passer til dine formål. Det er fullt mulig å søke kredittkort i flere banker samtidig. Kanskje får du avslag i en bank men innvilget kreditt i en annen. Det er også mulig å ha flere kort.

Som regel søker man via kredittselskapet eller banken sine nettsider hvor man logger inn med elektronisk ID. Da vil banken automatisk foreta en kredittsjekk av deg. Det er et krav at man er kredittverdig og uten betalingsanmerkninger for å få utstedt kredittkort. Det er også krav om at man må være fylt minst 18 år. Dersom søknaden blir godkjent signerer du en kredittavtale med banken.

Kredittgrenser og betalingsevne

Selv om det finnes mange kredittselskaper som kjemper om kundene, stilles det også flere krav til kunden og hvor høy kredittramme man kan få avgjøres av flere faktorer:

  • Inntekt og generell økonomi
  • Hvor mye gjeld man allerede har (for eksempel forbrukslån, boliglån, studielån eller billån)
  • Antall andre kredittkort

De aller fleste kredittselskap krever fast inntekt og en minimumslønn på 100.000 kroner. Men som regel må man også ha en høyere inntekt enn dette. Kravene kan variere mye mellom de ulike selskapene. Dersom du føler at du tilfredsstiller alle kravene, men likevel får avslag på søknaden din, kan det være en ide å dobbeltsjekke at du ikke har noen pågående inkassosaker som har blitt lagt på glemmehyllen da dette kan lage røde streker i kredittverdigheten.

I 2017 kom Finanstilsynet med nye retningslinjer for en forsvarlig utlånspraksis. De nye retningslinjene setter grenser for hvor mye gjeld du kan ha sammenlagt i forhold til årsinntekten din.

For å finne fram til kortet som passer best for deg kan du bruke en kredittkortkalkulator hvor du kan plotte inn ditt bruksmønster og sammenligne ulike kort.

Tilbakebetaling og renter

Det finnes altså mange fordeler og muligheter ved å handle på kreditt så lenge man har en fornuftig økonomi. Det er en god løsning som gir fleksibilitet dersom man har behov for å utsette en betaling. Men dersom man ikke overholder betalingsfristene blir det fort dyrt. Gjennomsnittsrenten dersom du ikke betaler innen fakturaens forfall er på rundt 20% og da vokser gjelden raskt.